06-04-2018

Taal verbeeldT – 13

Frieswijkstraat 99, (bibliotheek Nijkerk)

In de bibliotheek van Nijkerk werken drie kunstenaars samen om de kunst in de taal te verbeelden. U kunt dwalen tussen de transparante tapijten van Linda Verkaaik, gedichten lezen in bijpassend beeld van de Stadsdichter Bert Jurling en genieten van de tekstverwerking in de textielart van Bea Berends.

De bibliotheek is dicht op Hemelvaartsdag, maar de twee andere dagen zijn we extra lang open. Vrijdag 11 mei kunt u terecht van 9.00 tot 20.30 uur en op zaterdag 12 mei van 10.00 tot 17.00 uur. De kunstenaars zijn niet aanwezig, maar de medewerkers van de bieb staan u graag te woord.


Uniek: Nijkerk verbeeldT
Enthousiast geworden door Taal verbeeldT werkt Linda Verkaaik momenteel aan Nijkerkse Merklappen. In het verlengde van haar transparante tapijten heeft Linda Verkaaik contact gezocht met de Stadsdichter en Museum Nijkerk. Tradities, cultuur, beeld en woord worden versmolten in transparant doek. De resultaten zullen te zien zijn tijdens de Open Atelierroute – misschien wel de enige keer dat ze samen voor het publiek zichtbaar zijn. Komt dat zien!


Transparante tapijten van Linda Verkaaik
Tapijten laten het handschrift van een volk zien. Kleuren, randen, patronen zijn heel typerend voor gevoelsuitingen van een bepaalde cultuur.

In Linda’s  nieuwe tapijten toont ze ontmoetingen tussen culturen in heden en verleden. Foto's van antieke, gekleurde, Perzische, Chinese, Westerse, Arabische tapijten zijn gecombineerd met  hedendaagse zwart-wit nieuwsfoto's. Daaroverheen zijn rapteksten geprint, die jongeren hebben gemaakt op het thema 'ontmoeting'. Het transparante doek, waarop beelden en tekst geprint zijn, geeft een extra dimensie aan het geheel. Het laat de drie werelden in elkaar versmelten. Onder iedere hoek van waaruit je ze bekijkt, zal het licht er anders op...of door vallen. De panelen hebben een formaat van 2 bij 2,5 meter.

Voor een persoonlijke ontmoeting met Linda Verkaaik kunt u tijdens de Atelierroute terecht in haar atelier, Nautenaseweg 4.
www.lindaverkaaik.nl


Gedichten Stadsdichter
Woorden vervliegen soms snel, maar niet de gedichten van Bert Jurling. Hij zet zich als stadsdichter in om zijn gedichten achter te laten; om te lezen en te herlezen, voor spontane ontmoetingen in de openbare ruimte. U bent ze vast weleens tegengekomen. Las u het gedicht al in de informatiekast van het oude stadhuis? Het gedicht dat hij schreef voor de bieb en de ode aan onze kampioen biljarten? Dan weet u dat hij met zorg en toewijding zijn taal plaatst in de goede omgeving en in een goed beeld.

www.stadsdichternijkerk.nl


Textielart van Bea Berends
Textiele werken of quilts ontstaan spontaan. Soms naar aanleiding van een thema, ervaring of herinneringen uit het leven, zoals bijvoorbeeld vakanties.
Uit de voorraad lapjes zoekt Bea naar wat bruikbaar is. Soms verft ze stoffen en werkt ze met restjes. De beperking van de hoeveelheid materiaal blijft een uitdaging.
Het doorquilten (doorpitten) met de hand of machine, het versieren van de werkstukken, trekt haar aan. Het zorgt voor structuur en reliëf. De creaties worden er rijker van. De stof wordt als het ware doorleefd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten