Werkstukken:
Boompje, Beestje van Gesina Noordewier
Groei van Jan van Ravensberg
Jezus van Merie Bruins
Kleurig geknot van Marjon Visscher
Daaronder gaan een tweetal groepen schuil, die hoewel ze onafhankelijk van elkaar met keramiek bezig zijn, veel gemeenschappelijks blijken te hebben. Het zijn het beide hechte groepen, die verenigd zijn onder hun beider docente: Truus Valkengoed.
Er is weinig verloop: zo zijn de deelnemers die het langst bij de groep zitten zo’n 15 jaar geleden begonnen, terwijl de nieuwste deelnemer pas 2 maanden geleden gestart is. De overige leden zitten er tussen in, met een zwaartepunt rond de 8 jaar. Opvallend is dat de dames in overgrote meerderheid aanwezig zijn: sterker nog, in al die jaren hebben slechts enkele mannen tot de groepen behoort en momenteel slechts één.
Wat drijft hen?
Creatief bezig zijn met je handen en werken in een groep, geeft energie, ontspanning en inspiratie. De deelnemers bespreken elkaars werk, geven elkaar ideeën en daar groeit iets moois uit. Dat geeft voldoening.
Kun je na zoveel jaren nog steeds iets leren van Truus? Jazeker: glazuren herbergt vele geheimen en de verschillende technieken die er zijn, vragen de nodige oefening om ze onder de knie te krijgen. Er worden zowel objecten met de hand gevormd als er gewerkt wordt met een draaischijf. Ook wordt er gewerkt met thema’s. Zo is dit jaar het thema ‘Hundertwasser’ gekozen. Hundertwasser was een veelzijdig kunstenaar , die in 1928 in Wenen geboren is. Hij was schilder, architect en ecoloog. Kenmerkend voor zijn werk is het vrijwel ontbreken van rechte lijnen en het uitbundig kleurgebruik. In zijn creaties speelde de natuur een belangrijke rol en gebruikte hij vaak torentjes in een ui-vorm. Verrassend is het te zien hoe de keramisten van ‘De Brink’ met het thema aan de slag zijn gegaan en hoe verschillend de uitkomsten daarvan zijn. Ongeveer de helft van de expositie bestaat uit objecten, die voortgekomen zijn uit het thema’ Hundertwasser. De andere helft betreft vrij werk, waaronder ook een belangrijk deel dat gaat over het thema van de atelierroute, nl. het thema ‘ natuurlijk’.
Tot slot. Er hangt een donkere wolk boven de keramisten ‘ De Brink’. De Brink moet namelijk op zoek naar ander onderdak, terwijl ook de subsidie van de gemeente verminderd wordt. Blijft het creativiteitscentrum bestaan? Bezig zijn met cultuur is belangrijk, zo niet essentieel voor een gemeenschap. Het brengt mensen samen, werkt verbindend, houdt de geest actief , geeft vreugde in het leven en is onderdeel van de beschaving. Het mogelijk stoppen van creativiteitscentrum’ De Brink’ is een grote verarming van de Nijkerse samenleving!
De keramisten’ De Brink’
marjon@axxs.nl
Hier ziet u v.l.n.r.:
1 Bep van Loenen
2 Marjon Visscher
3 Gemma Eldenhorst-Baten
4 Brigitte de Goeij
5 Ineke Bijvank
6 Barbera de Groot-Florijn
7 Eveline van de Veen-Hoogvliet
8 Gesina Noordewier
9 Noortje Hoeksma-Hammingh
Afwezig: Claire Bulckens
Hier ziet u v.l.n.r.:
1 Liesbeth Voogsgerd
2 Connie van Woudenbergh
3 Merie Bruins
4 Ada Roordink
5 Greetje van Winkoop
6 Marlies de Korte-van Hintum
7 Ineke Versteeg
8 ‘oude bekende’
9 Jan van Ravensberg
10 Truus van Valkengoed
Afwezig: Vera de Boer
Geen opmerkingen:
Een reactie posten