18-04-2016

Karel Schirmer - 8

Antonie Meilingstraat 7


     

Aquarelleren kan iedereen en toch zie je maar weinig aquarellen hangen
Niets is zo intrigerend als de aquarel. Wie wordt niet geraakt en betoverd door de vanzelfsprekende eenvoud die je tegemoet straalt bij het zien van een aquarel. Als je al iets weet over aquarelleren of je wilt eens kijken of het wat voor je is  hou dan een verfdoos, een aquarelpapierblok, wat penselen en een fritesemmertje water bij de hand. Ga naar YouTube en type in “aquarelleren” en de “tips en trucs” vliegen je om de oren. En je kan beginnen. Maar de schijn van eenvoud heeft ook een bedrieglijke zijde. Het is niet zo simpel als het lijkt. Er zijn vele boeken volgeschreven met hoe en wat en wat wel en niet. Maar daardoor wordt de uitdaging om te beginnen des te groter.  Aanwijzingen van iemand met ervaring zijn handig en verstandig, zeker als je begint.
Er zijn vele stijlen in het aquarelleren. Tekenen met verf, minutieus inkleuren van een tekening die met uiterste precisie is gemaakt in een serene stilte  of met weidse zwieren gezeten in het landschap grote vlakken schilderen. De ene schilder is de andere niet en de individuele stijl ontwikkelt zich op basis van de persoonlijk karakter, smaak , enz.
Al jarenlang aquarelleer ik en maak ik werk in allerlei categorieën, landschappen met en zonder de mens, stadsgezichten, bekende musici in semi portret, auto's op kenteken van de koper, vergezichten met lucht en water, stadstaferelen, portretten, bloemen, mensen, enz. Uitdagend is het om op basis van een foto een aquarel te maken.
In het oeuvre van de kunstroutes is de aquarel bijna verdwenen en dat is jammer. Inspireren is het doel, “in ieder huis past een aquarel aan de muur” is mijn motto.

Contactadres voor informatie: AquarelCommunity@gmail.com1 opmerking: