21-03-2012

Schoonderbeek - 16

Antonie Meilingstraat 16Mijn naam is Jos Schoonderbeek, geboren (1953) en getogen te Nijkerk.
Als ik terugdenk aan hoe mijn interesse voor tekenen en schilderen is ontstaan weet ik nu precies waar het is begonnen.
Ergens rond mijn 10 e moest ik voor wat spullen naar de zolder van mijn ouderlijk huis en vond daar tussen wat oude rommel een pentekening, en in de voorkamer hingen enkele schilderijen een daarvan een landschap met koeien, dat was zeker geen meesterwerk, maar op één of andere manier klopte het.
Mijn jeugdjaren ben ik opgegroeid op een boerderij in de polder Arkemheen tussen Nijkerk en Bunschoten-Spakenburg, daar kreeg ik met name mijn passie voor de natuur!
Van serieus schilderwerk is er in mijn jeugd nauwelijks sprake geweest. Tekenen is vanaf  mijn 18e mijn beroep geworden, maar dan als Bouwkundig en Interieur ontwerper en tekenaar.
In 1992 ben ik in creativiteitscentrum De Brink in Nijkerk aquarel-lessen gaan volgen!, In 2005 is daar op de Open school acrylverf-schilderen bijgekomen, en in 2010 olieverf! 
Vaak krijg ik de vraag  ’’Heb je daar een opleiding voor gevolgd?” Ik kan dan alleen maar antwoorden met ”nee” eigenlijk helemaal niet. Ik teken en schilder wat ik zie, schilderen is spelen met licht. Ik zie het als een gave. Natuurlijk is mijn werk met de jaren verfijnd door het vele doen. Mijn handen geven weer wat mijn ogen zien. Dat is niet voor iedereen weggelegd, daar ben ik me inmiddels van bewust.
Gevoelsmatig heb ik altijd opgekeken tegen het schilderen van portretten en had niet echt het lef  om eraan te beginnen.
In de zomer van 2006 heb ik uiteindelijk een eerste poging gewaagd en heb een schilderij gemaakt van mijn jongste zoon Danny, reactie van schildersgroep was! daar moet je mee doorgaan Jos!  Al snel daarna heb ik mijn dochter, schoonzoon, mijn vrouw en een zelfportret gemaakt.
Het resultaat van dit eerste schilderij beviel me wel en ik wilde meer…
Dit jaar ben ik gestart met een aantal bekende “celebrities” te portretteren en heb het gevoel dat het langzamerhand steeds beter gaat.

jos.schoonderbeek@hotmail.nl
www.josschoonderbeek.nl

 
1 opmerking:

  1. Atelierroute 2014 zaterdag 24 en zondag 25 mei
    Weersverwachting is heel goed! wij gaan er weer iets moois van maken!

    BeantwoordenVerwijderen